de Stadsweg, een druk bezochte route.....

 
SAM_1964 Stadsweg ri oost naar Garmerwolde   De Stadsweg is een eeuwenoude handelsroute die loopt vanaf het Waagplein in hartje Groningen tot aan Delfzijl en verder door Duitsland tot aan de Baltische Staten. Langs de route, rondom het Damsterdiep, ontstond volop bedrijvigheid. Met het project ‘De Stadsweg, een drukbezochte route’ werken Hoogeland op de Kaart en Landschapsbeheer Groningen samen aan nieuwe dynamiek rond deze oude route. De Stadsweg moet aantrekkelijk worden als fiets- en wandelroute voor toeristen en recreanten. Bewoners en ondernemers profiteren mee.

Handelsgeest

De Stadsweg is al sinds de 15de eeuw een belangrijke route voor het handelsverkeer tussen Groningen en Oost Friesland. Reizigers, kooplieden en pelgrims zorgden voor beweging en activiteiten langs de route, die daarmee een belangrijke schakel werd in de handel tot aan de Baltische Staten aan toe. Landschapsbeheer en Het Hoogeland op de Kaart willen die handelsgeest opnieuw uit de fles laten. Samen met ondernemers langs de route worden arrangementen en activiteiten ontwikkeld. Zo krijgt de Stadsweg zijn dynamiek terug.

Geheime tuin van het noorden

Langs de route komen bankjes, bewegwijzering en informatieborden. Ook komt er een app met extra informatie. De Stadsweg loopt door het Damsterdiepgebied. Dit gebied staat bekend als de Geheime tuin van het noorden. Om die tuin nog aantrekkelijker te maken, zijn langs de route fruitbomen, walnootbomen, hazelnootbomen en andere struiken en eetbare planten aangeplant.

Zo is in het Ten Boersterbos op de Natuurwerkdag 2014 hard gewerkt aan een boomgaard

met verschillende appel-, peren- en pruimenrassen die een link hebben met de geschiedenis

van de Stadsweg. In de verborgen pluktuin staan uitsluitend hoogstamfruitbomen die ook van

oorsprong in Noord-Europa voorkomen. Hetzelfde geldt voor de vruchtenstruiken en

notenbomen. De boomgaard ligt direct aan het fietspad. Dat nodigt uit tot plukken en eten.

Foodwalks

Langs de Stadsweg zijn twee Foodwalks uitgezet. Foodwalks maken deel uit van het landelijke project Lekker Landschap van Landschapsbeheer Nederland en de Stichting wAarde.